Sporten softboll

Vid ett första ögonkast så kan man lätt blanda ihop sporterna softboll och baseboll, men det finns några distinkta skillnader. En av de första skillnaderna är att softboll spelas med en större boll och att spelplanen är mindre än i baseboll. Vidare så är speltiden reducerad inom softboll och man har ingen pitcherkulle eller överhandskast. Spelet softboll grundades 1887 av George Hancock. Definitionen av spelet idag uppdaterades dock 1926.

Spelet fungerar på så sätt att det det finns en slagmann som använder sig av ett slagträ under spelets gång. Detta slagträ är som störst 86 cm långt med en diameter på max 6 cm. Slagträt behöver inte vara gjort av trä utan kan även vara av metall eller platsmaterial. Bollen är som sagt större en den boll som används inom baseboll och har en omkrets på 30,5 cm med en vikt på hela 166-199 gram. Spelarna som befinner sig ute på plan bär oftast handskar och slagmannen använder sig av en hjälm. Spelaren som befinner sig bakom slagmannen kallas för catcher och har en skyddsutrustning så att man inte skadas av bollen.

Softboll går ut på att två olika lag möts, där utelaget har ett defensivt spel och innelaget har ett offensivt spel. Spelplanen är oftast utomhus och planen består av fyra baser (kvadrater). Dessa kvadrater har ett avstånd på cirka 15-20 meter mellan varandra och tanken är att springa mellan alla dessa och komma fram till den fjärde basen som är lagets hemmaplatta. Spelaren skall alltså slå bollen och försöka springa runt de fyra baserna (motsols). Lyckas man ta sig runt hela planen så har man gjort en så kallad homerun. Springer spelaren och inte hinner fram till nästa bas så blir man bränd.

Softboll är en populär sport som spelas i över 120 länder runt om i världen. Extra populär blev sporten sedan den 1996 blev en OS gren. Även om softboll spelas i olika länder så dominerar sporten i USA. I Sverige så finns det också många föreningar runt om i landet, där både män och kvinnor deltar.

Andra varianter av baseboll

Förutom baseboll och softboll finns en uppsjö med andra sporter som utförs med ett slagträ och bollar. Ett svenskt exempel på detta är brännboll, sommarklassikern som är populär hos både stora och små. I Finland finns även Boboll, eller Pesäpallo som det kallas i ursprungslandet. Sporten brukar ses som Finlands nationalsport och har till och med varit uppvisningssport i OS.