Basebollen i Sverige

Basebollen kom till Sverige i början av 1900-talet. Det finns ett tydligt bildbevis på ett basebollspel i Göteborg, Heden, där en match tycks pågå. I Göteborg bildades en av de första basebollsklubbarna redan 1915. Men redan 1910 bildades Västerås basebollsklubb, vilket blev en av de mest framgångrika klubbarna inom sporten. En av grundarna till klubben hade tagit med sig spelets utrustning från USA och introducerade sporten för bekanta.

Det är först 1912 som en officiell basebollsmatch spelas, vilket var i samband med OS som hölls i Stockholm. Västerås Basebollsklubb mötte ett lag från USA, och även om laget presterade så gott de kunde vann USA med 13-3 inför publiken. Idag är baseboll en etablerad sport i Sverige och redan 1956 grundades Svenska Baseboll och Softboll Förbundet (SBSF). Deras uppgift är att aministrera och säkerställa både basebollens och softbollens utveckling i Sverige. Tanken är att sporten skall följa idrottsrörelsen verksamhetsidé samt så skall föreningen vara ansiktet utåt utomlands. Vidare verkar föreningen även för att sporten skall vara dopingsfri.

Idag finns det totalt 28 olika basebollföreningar i Sverige, runt om på 25 olika orter. De största framgångarna som Sverige haft inom sporten var under 90-talet. Sveriges herrlandslag har deltagit i 28 Europamästerskap, med två bronsmedaljer i bagaget. Herrlandslaget har även deltagit i världsmästerskapen tre gånger men som bäst kammat hem en 15:e placering. Trots allt detta är inte sporten speciellt populär i Sverige. Vissa upplever att sporten är för komplicerad att titta på, andra upplever att spelet kan bli allt för långdraget och att man därför tappar intresset. Idag finns olika serier i Sverige, så som Ungdomsserie, Juniorserie, Elitserien samt Regionserien. Sporten utövas av både damer och herrar, men är dominerad av herrar. Olika tävlingar som utövas är exempelvis Offseason Top-40 Landslagsläger Inomhus, Preseason Top-40 Landslagsläger Inomhus, Träningsmatcher mot Old World Baseball, USA resa med U23/U18/Senior kombinationslag samt Offseason Top-40 Landslagsläger Inomhus.