Baseboll runt om i världen

Baseboll är en mycket populär sport, främst i Nordamerika men också inom vissa områden i Latinamerika samt Östasien (speciellt Taiwan, Japan samt Sydkorea). Eftersom sporten är störst inom Nordamerika finns även den så kallade Major League Baseball (MLB), vilket är proffsligan, där. Totalt deltar 29 klubbar från USA och 1 klubb från Kanada. Under MLB ligan spelas så mycket som 162 olika matcher, vilket lockar extremt många åskådare.

Baseboll ingick som en OS-gren mellan åren 1992-2008, men är idag inte en sport som officiellt ingår. Det var den internationella olympiska kommittén som tog detta beslut och först skulle sporten inte delta varken under OS 2016, 2020 eller 2024. Dock har man reviderat detta beslut och 2020 kommer baseboll att återigen ingå som en officiell olympisk gren. Landet som kammade hem senaste segern under OS var Sydkorea, under OS i Peking 2008.

Vidare finns även VM inom baseboll, vilket tidigare spelades vartannat år. Det sista VM som hölls var 2011 och ägde rum i Panama och spelades mellan Kuba och Nederländerna, med den sistnämnde som segrare. VM-mästerskapet har dock blivit ersatt av World Baseball Classic, vilket var en reaktion på att baseball inte längre var en officiell OS-gren samt att världsmästerskapen inte hade några deltagande proffsspelare. Detta blev den första internationella tävlingen där olika porffs från hela världen kunde delta. Första segraren blev Japan. Det finns också EM inom baseboll som spelas vartannat år och hölls senast år 2016 i Nederländerna. Segraren under EM 2016 blev hemmalaget Nederländerna.

Intressant info om baseboll är, att även om det inte är en etablerad sport i alla länder runt om i världen, så är det en av de sporter som betalar bäst med pengar till sina spelare. New York Yankes toppar löneligan för sina 25 spelare som delar på ett belopp av närmare 228 miljoner dollar.